BEYİN TÜMÖRÜ


Beyindeki normal hücrelerin anormalleşerek büyümesi sonucunda iyi huylu ve kötü huylu kitlelerin oluşmasına denir ve bunlar beyin kafatası içerisinde büyüyerek baskı yaparlar. İyi huylu tümörler kanser hücreleri içermez ve bunlar yayılmazlar. Kötü huylu tümörler ise kanser hücreleri içerirler ve bunlar yayılırlar. Bu tümörler kontrolsüz bir şekilde büyüme gösterirler ve zaman geçtikçe daha çok tehlikeli olurlar. Kanser hücrelerin yayılmasına ise metastaz olarak adlandırılır. 

Beyin tümörleri birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır; Birincil beyin tümörleri beynin kendisinden kaynaklanan tümörlerdir. Yerleşimlerine ve hücre tiplerine göre adlandırılırlar. En sık görüleni ise gliomalardır. 
İkincil beyin tümörleri vücudun başka yerinden beyine yayılır. Özellikle akciğer ve meme kanserlerinin beyine yayılımını sık görmekteyiz.

Beyin Tümörlerin Görülme Sıklığı
Görülme sıklığı 100 bin kişide 4 ile 5 arasındadır. Erkekler kadınlara göre daha sık karşılaşır. Kansere bağlı ölümlerin %3'ünü primer beyin tümörleri oluşturur. 

Beyin Tümörleri İki Çeşittir; İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar; 

1- İyi Huylu Tümörler; Büyüme hızları düşüktür. Beyne yaptıkları basınç kişiden kişiye değişebilir ve farklı bozukluklara sebep olabilirler. İyi huylu tümörler ameliyatla hiç sorun sorun çekmeden alınır ve tümüyle temizlenir.  Ancak iyi huylu tümör dahi olsa, tümörün olduğu yer beyne yakınlığı açısından hayati önem taşıyabilecek bir mesafede ise beyin ameliyatı sonucu biraz daha riskli bir ameliyat haline dönüşebilir.

2- Kötü Huylu Tümörler; Bunların büyüme hızları çok yüksektir ve çok tehlikelidirler. Ameliyatla temizlenmesi zordur. Temizlense bile ileri ki zamanlarda tekrar görülebilirler. 

Beyin Tümörlerinin Belirtileri
Beyin tümörünün belirtileri tümörün boyutu, yeri ve türüne göre değişir. Genellikle bunlar gözlenilir; 
  • Sık görülen Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • Konuşma, görmede ve işitmede değişiklikler
  • Dengesizlik
  • Yürümede zorluk
  • Kişilik ve yetenek değişiklikleri yani haybedilmesi
  • Konsantrasyon bozukluğu 
  • Duygu durum bozuklukları
  • Hafıza ile ilgili sorunlar
  • Nöbet ve havale geçirme
  • Kol ve bacaklarda seğirme, uyuşma ve güçsüzlükler
Beyin Tümörlerin Teşhis Edilmesi;

Öncelikle belirli şikayetle doktora başvuran hastaya iyi bir fizik muayene ve nörolojik muayene yapılır. Nörolojik muayenede hastanın kas gücü, koordinasyonu, refleksleri, sinir ve duyu muayeneleri yapılmalıdır. Bu muayeneler yapıldıktan sonra görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bazı tümörler normal röntgende görülebilir. Ancak günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte tanı yöntemleri de arttı. BT (bilgisayarlı beyin tomografisi) ile özellikle tümörün yeri ilaç verilerek boyutu hakkında bilgi sahibi olunur. Diğer bir tanı yöntemi esas olan MRG (manyetik rezonans görüntüleme) dir. 

Beyin Tümörlerinin Tedavisi ve Yöntemleri; 

Beyin tümörlerinin tedavisi herhangi bir aşamasında tedavinin yan etkilerini hafifletmek, duygusal sorunlarını azaltmak, kanser ağrısı ve diğer belirtileri kontrol etmek için de tedavi gerekir. Beyin Tümörlerinin Tedavisi duruma göre farklı yöntemler vardır. Bunlar; 
  • Cerahhi; Amaç tümörlerin çıkartılmasıdır. Genel anestezi altında yapılır. 
  • Işın Tedavisi ( Radyoterapi ); Yüksek dozda ışın verilerek tümör hücreleri yok edilir. Radyasyonda  x ışınları, gama ışınları veya proton kullanılır. Sağ­lıklı beyin dokusuna kalıcı zarar verme­den, yüksek dozda ışın verilmesi günü­müzde de oldukça güç bir teknik soru­nudur. 
  • Kemoterapi; Kanserli hücreleri öldürmek için ilaç kullanılır. 

Kaynak; İnternet ortamındaki bilgilerden derlenme yapılmıştır. Verilen paylaşım sadece bilgi amaçlıdır. Doğru adres doktorlarınızdır. Teşekkür ederim. ( R.ALTUN )


 


Share:

0 yorum