Hamilelik Döneminde Başağrıları

Hamilelik Döneminde Başağrıları


Baş Ağrısı

   Hamilelik döneminde baş ağrısı özellikle genç bayanlarda daha yaygın bir şekilde görülen bir rahatsızlıktır.
Peki bu dönemde en çok hangi baş ağrıları görülür. Bunlar;
    1- Migren
    2- Gerilim tipi baş ağrıları
    3- Preeklemps= Gebelik toksemisi
    4- Diğer sebeplerden oluşan baş ağrıları 

  Özellikle gebeliğin ilk ve son 3 ayında daha sık görülür. Buna sebep olanda hormonlarda oluşan değişiklikler ve beyne giden kan akımın artışıdır. Son 3 ayından dolayı oluşan baş ağrılarına sebep olan uykusuzluk, aç kalma ve strestir. 

  Şimdi sırayla bu görülen baş ağrılarını tanımlamaya çalışalım. 

 1- Migren; Bayanlarda görülme oranı %20'dir. Tek taraflı şiddetli ağrıya sebep olur. Migren de ayrıca bulantı, kusma, ışığa ve gürültüye hassasiyet de olabilir. İlk üç ayından sonra etkisi azalır. Buna sebepte olan hormonlardaki değişikliklerdir. Migren bazı bayanlarda gebelik döneminde azalırken bazılarında ise etkisini artırır. 
    Eğer bu dönemlerde bu rahatsızlıklardan daha az etkilenmek istiyorsanız. Migreni tetikleyici faktörlerden uzak durmalısınız. Peki bu başlıca tetikleyici faktörler hangileridir; Uykusuzluk, çikolata, kahve, alkol, yer fıstığı, badem, sünni tatlandırıcılar, koruyucu maddeleri içeren yiyecekler.  Bunlar migren tedavisinde etkili rol oynarlar. Migreni olan kişiler Vitamin B ve bol su içerek bu rahatsızlığa karşı biraz rahatlayabilir. 


2- Gerilim tipi baş ağrıları; En sık görülen baş ağrısı türüdür. Gebelik döneminde oluşan bu rahatsızlık başın her iki tarafında da ağrılar olur. Stres, depresyon ve uykusuzluk en büyük tetikleyicilerdir. Bu ağrı tipi kontrol altına alına bilir. Egzersiz, stresten uzak durmak, düzenli uyku ve dinlenme ile bu ağrı tipin önüne geçebilirsiniz. 

 3- Preeklemps ( Gebelik toksemisi ); Gebeliğin ikinci ve üçüncü ayında genelikle görülen bir rahatsızlıktır. Şiddetli bir baş ağrısıdır. Hamile kadınları %5-10 unda görülür. Bu ağrı tipi görmede zorluk, kilo alma, karın ağrısı, el ve yüzde şişme görülebilir. Bunun için mutlaka doktor tarafından takip edilmelidir. 

 4- Diğer sebeplerden oluşan baş ağrıları ; Damarlar da aşırı gerilmeler ve yırtılmalardan dolayı şiddetli bir baş ağrısı ortaya çıkabilir.  Bu durumda hasta da şuur kaybı hatta koma ile sonuçlanabilir. 

 Kısacası şiddetli baş ağrılarında ve aldığınız tüm tedbirlere rağmen geçmiyorsa  direk doktora başvurulmalıdır. 
 Baş Ağrıları Nasıl Önlene bilir? 

Özellikle stresten uzak durmak lazım, uyku düzeni çok önemlidir. Yeterli miktarda sıvı tüketimi ve günlük egzersiz yapımı bu konuda çok önemli rol oynar. Ayrıca bazı gıdalardan da uzak durmak gerekir. Bunlar; 
     - Kahve
     - Alkol
     - Çikolata
     - Yer fıstığı 
     - Eski peynir
     - Mayalı hamur işleri
     - Badem
     - Sunni tatlandırıcılar
     - Koruyucu madde içeren yiyecek


Bir sağlık yazımızın daha sonuna geldik. Burada tüm Anne adaylarına Sağlıklı ve Mutlu Bir Hayat Diliyorum. En kutsal görev Anneliktir. Eee boşuna dememişler Cennet Annelerin ayaklarının altındadır. Bu kadar fedakarlık gösteriyorlar. 



Diğer yazı başlığımız için aşağıdaki balığı tıklayabilirsiniz;




Share:

0 yorum