IŞGIN ( RIBES ) - SAĞLIĞIN YENİ DOSTU

IŞGIN ( RIBES )


Bu ay bulabileceğiniz en sağlıklı meyvelerden biride hiç şüphesiz Işgın'dır. Yılda sadece bellirli bir ayda yetişen ışgın bir çok derde de deva olabilir. Her ne kadar ülkemizde yaygın bir meyve olmazsa da gelecekte tüm manavlarda yer alabilir. Amacım bu meyveyi sizlere tanıtmak...


Bugün ki yazımda ise sizlere çok sevdiğim bir bitkiyi tanıtacağım. Belki sizde bilirsiniz bu bitkiyi ama ben yine de kendisini şöyle bir ele alacağım. Çünkü bu bitki öyle sık bulunan bir tür değildir. Yıllın belli iki ayında ortaya çıkar. Pek bilinmez ülkemizde ama kendisi tamamen bir fayda deposudur desek yeridir. Hele o tadı yok mu süper. Yeme de yanında yat dedikleri bu olmalı.  Ama siz öyle yapmayınız bulduğunuz anda yiyin zararı yoktur ne de olsa, yan etkisi de yok. Daha doğrusu yan etkisini ben görmedim. Neyse fazla uzatmadan ufaktan ufaktan bu bitkiyi tanıtmaya geçeyim....


Işgın; Bilimsel olarak ismi Ravent olarak bilinir. Işgın ya da ışkın pek tüketilmese de faydaları çoktur. Kendisi tam bir fayda deposudur. Hatta  Doğu taraflarında.  halkın ilacı olarak nitelendirilir. Bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır faydalı bir bitki olduğu. Asıl ana yurdu ise Uzak Doğudur. Yani Tibet ve Çin'dir. Ama Ravent'lerin bir türü Ülkemizin Doğu tarafında da yetiştirilmektedir. Erzurum, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Erzincan, Siirt, Bitlis, Muş, Van ve Ağrı'da yetişir. Bazı şehirlerde sebze olarak tüketilirse de bazı yerlerde de yemeği yapılır. Dal kısmı muz gibi soyularak yenilir. Diğer kısımları yemeseniz güzel olur.  Ama En doğru adres doktorlarınızdır. Yani bilenlere danışarak tüketmeniz daha sağlıklı olur.

Işgın Mayıs ayı ile Haziran ayı arasında doğal olarak yetişir. Tadı ekşi ve mayhoş lezzetlidir. Muz gibi soyduktan sonra yenilir. İlk çıktığı zamanlarda satıcılar tarafından demetler halinde satılır. Ayrıca yükseklerde yetişen bir bitkidir. Zengin mineral ve vitamin deposudur. C vitamini açısından zengindir ayrıca A, B1, B2, E ve K vitaminleri de barındırır.

IŞGIN'IN FAYDALARI

  • Mideyi kuvvetlendirir. Kusmayı önler. 
  • Hazımsızlık ve mide yanmaları için iyi gelir
  • Boşaltım sistemi enfeksiyonlarına iyi gelir
  • Kırışıklıkları giderir ve cildi yeniler 
  • Kabızlık; İçerdiği antrakinon sayesinde tahriş etmeden ishal yapar. Işgın kökleri kaynatılıp, balla tatlandırılarak içilir.
  • İştahı açar
  • Vücuda kuvvet verir. 
  •  Şeker ( Diyabet ) : Işgın yenir. Kök ve bitki kurutulup, kaynatılarak içilir. Yeni çıkmış genç sürgünleri yenildiği gibi toprak altında kalan kök kısmı da, çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır ve kaynatılarak süzüldükten sonra çay olarak içilir. Sabahları aç karnına içilen Işkın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve dengelenmesini sağlar.
  • Sarılığa iyi gelir. Işgın kaynatılıp, balla tatlandırılarak soğuk içilir.
  • Mide ve barsak gazları giderir
  • Karaciğer sorunlarını giderir 
  • Bağırsakta su emilimini azaltır 
  • Dışkıyı yumuşatarak müshil etkisi yapar.  Vücuda çok alındığında müshil etkisi yapar ve bağırsaklar iyice temizlenir. Az alınırsa da sindirimi kolaylaştırır. 
  • Bingöl'de ışkın kökü kurutulup öğütüldükten sonra yoğurtla karıştırılıp yüzdeki sivilce ve lekelere karşı kullanılır.
  • Yorgunluğa, strese iyi gelir.
Işgın'ın etkisi yenildikten 5-10 saat sonra görülür. Yaşlı ve çocuklar tarafından tüketilebilir. Herhangi bir etkisi yoktur. 



IŞGIN'IN ÖNEMİ; Burası Çok Önemli 

İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre Işgın'ın kanser hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya çıkartmışlar. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Işkın’da diğer kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunuyor. Polifenol adlı bu kimyasal maddeler başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü önleyebiliyor. Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy, Daily Telegraph gazetesine, “Araştırmalarımız Işkın’ın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu gösterdi. Bu bitkiden elde edeceğimiz polifenollerle oluşturulacak bir ilaç da kanserle mücadelede kullanılabilir” diye konuştu. İngiltere’de oldukça popüler olan Işgın’ın sapları ve kökleri tüketiliyor. Üstelik Avrupa'da da tüketilmektedir. 



Lütfen doktorsuz bir şey yapmayınız.  Bilgi amaçlı paylaşılmıştır. 


Kaynak; İnternet ortamında bulunan bilgilerden ve kendi notlarımdan derlenme yapılmıştır. 

                                                                             Ramazan ALTUN



Share:

0 yorum