Ağız Bakımı - Ağız Kokusu

Ağız kokusu genellikle hastanın kendisi tarafından hissedilemeyen ancak etrafındaki insanlar tarafından hissedilen bir rahatsızlıktır. Ağız kokusu alkol, sigara, soğan ve sarımsak gibi nedenlerden kaynaklanmıyorsa bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ağzı kokan insanlar genellikle toplumda hoş karşılanmazlar. Eşler arasında da soğukluğa neden olabilir. Bunun için ciddi bir şekilde ağzı kokanların bunun sebebini araştırmalılar. Çünkü ağız sağlığı çok önemlidir. 

 Ağız kokuları herhangi bir hastalığın habercisi olabilir hatta bir hastalığın sonucunda da oluşabilir. Ağız kokuları şu sebeplerden dolayıda olabilir.

  1-) Diş ve Diş Etinden Kaynaklanan Kokular; Diş çürükleri ve diş kanamalarından kaynaklanan kokular. Çürük dişlerin neden olduğu kokular, dişler çekildikten sonra o kokular uzaklaştırılabilir. Diş eti kanamalarından kaynaklanan kokuların giderilmesi içinde  öncelikle dişlerdeki tartarın ve diş taşlarının bir diş hekimi tarafından temizletilmesi gereklidir. Çünkü diş eti kanamalarının çoğunluğu diş taşlarından kaynaklanır. 

  2-) Bademcik İltihaplarından Kaynaklanan Kokular; Bademcikler iltihaplı olduğu sürece ağızda koku oluşur ve iltihap ortadan kalktığı zamanda koku kaybolur. 

 3-) Ağız burun ve boğaz tümörlerinden kaynaklanan kokular: Bu tip kokular ise oluşan tümörlerde kaynaklanır. Tümörlerin tedavi edilmesi sonucunda da ise bu kokular giderilebilir. Gerekli tedavi yapıldığında koku ortadan kaldırılır. 

  • Bazı ağız kokuları bir hastalığın sebebi olabilir.
  • Şeker hastaların nefesleri aseton kokmaktadır.
  • Akut romatizma hastaların nefesleri ekşi kokar.
  • Karaciğer yetmezliği olan hastaların nefesleri ise küf kokar. 
  • Böbrek yetmezliği ve üremi de nefes amonyak gibi kokar.
Bu kokuların ortadan kalkması hastalığın ortadan kalkmasına bağlıdır. Kullanılan sprey ve gargaralar çözüm değildir. Bunlar ağız kokularını giderilmez. Bunlar sadece kısa süreliğine o kokuyu baskılar. Bunun için ağız kokuları için gerçek anlamda tedavi olunmalı. 


Ağzın Hoş Kokması İçin; Dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Yemeklerden sonra dişler fırçalanmalı ve alışkanlık haline getirilmelidir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Ağızda koku yapan soğan ve sarımsak yedikten sonra bir müddet insanlardan uzak durulmalı ya da karanfil veya maydanoz ile oluşan kokuyu giderilmeli. Aslında dişler için Misvak kullanmakta çok önemlidir. Misvak ağız sağlığı için çok önemlidir. 

Ağız kokusu aslında karşındakine karşı gösterdiğin bir saygıda olabilir. Çünkü girdiğin bir ortamda ya da bir cematte ağzın kokuyorsa hem karşındaki rahatsız olur hem sen rahatsız olursun. Bunun için geç olmadan ve çevremizdeki insanlara saygı göstermek amacıyla AĞIZ SAĞLIĞINA DİKKAT EDELİM.

                                                                               10.12.2013 Saat: 20.59
                                                                                           R.ALTUN



Share:

0 yorum