C Vitamini ( Askorbik Asit )
C vitamini, suda çözünen vitaminler
arasında en az stabil olanıdır. İnce bağırsaklardan kolayca emilir.
Bitkiler aleminde en önemli askorbik asit
kaynakları yeşil sebzeler, meyveler, domates, acısız bir kırmızı biber olan
paprika ve turunçgillerdir.
Askorbik asit eksikliğinde insanlarda skorbüt hastalığı meydana gelir . Halk
arasında diş eti çekilmesi olarak bilinir. Halsizlik, kolayca kanayan
diş etleri, ciltte morluklar, eklemlerde ağrı ve yuvarlanan saçlar
belirtileridir. C vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştah azalması, yara
iyileşmesinde gecikme, deride kuruluk ve çatlamalar, eklemlerde şişmeler olur.
Vücut direncinin azalmasından dolayı grip ve nezleye yakalanma riski artar.
C vitamini (askorbik asid), insanlar için zorunlu bir besindir. C vitamininin vücudun çoğu dokusuna sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır.
Ağır skorbüt günde 50–100 mg C vitamini ile engellenebilir (1 mg = 1 miligram = 1/1000 g = 0,001 gram). Günde 50–1500 mg alan insanlar klinik belirtisiz skorbüt halindedirler. İnsanlığın büyük çoğunluğu, batı toplumları dahil, bu durumdadır. Bunun nedeni ağır skorbütü engelleyen miktarın ötesinde C vitamini alımının tıpta (ortomoleküler tıp dışında) daha kabul edilmemiş olmasındandır. Bu durumun temel belirtileri zayıf bağışıklık sistemi, alerji, kanser, mide ülseri ve kalp ve damar hastalıklarına elverişliliktir.
Askorbik asidin vücutta birçok kimyasal tepkimenin normal olarak yürümesi için gerekli oluşu, dış etkenlerin bu vitaminin dokulardaki durumunu etkilemesi bireyin gereksinimini arttırmaktadır. Askorbik asidin dokularda doymuş düzeyde bulunması gebelik, emziklilik, zehirlenme, bakteri toksinleri veya enfeksiyonlara, soğuk, yaralanma, hırpalanmalar gibi streslere karşı konulması için önemlidir. Ayrıca sporcuların normalden daha fazla askorbik aside ihtiyaçları olduğu bildirilmiştir.
Aynı şekilde yanık ve ameliyatlarda günlük gereksinimin arttırılması gerekir. Ağızdan doğum kontrol hapları alınması, hamilelik, sigara içilmesi gibi durumlarda da gereksinim artabilmektedir.
Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler ve çiğ et oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve frenk üzümüdür. Elma, armut ve erik ise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özellikle sitrus meyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi ve domatesin dış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından zengindir.
Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır.
Kaynak; Ders Notlarım http://tr.wikipedia.org/wiki/C_vitamini
Kaynak; Ders Notlarım http://tr.wikipedia.org/wiki/C_vitamini
Tags:
askorbik asit
c vitamini
c vitamini hangi besinlerde bulunur
c vitamini nedir
c vitamini nerelerde bulunur
c vitaminin eksikliği
c vitaminin kaynakları
Sağlık
skorbüt hastalığı
vitaminler
0 yorum