Sakın Çayı Sıcak İçmeyin

Sakın Çayı Çok Sıcak İçmeyin

Çay
Toplum olarak çayı çok severiz. Bide eğer birlikte çay içeceğimiz birileri var ise lezzeti daha da güzel olur. Çay en az su kadar tüketiliyor. Sevdanın diğer adı ise çaydır. Hatırlıyorum da ortaokulda bir hocam vardı her dersten sonra sürekli çay içerdi. Durumunu şöyle anlatmıştı bana, bir araba düşün nasıl benzinsiz çalışmıyorsa bende çay olmadan ders anlatamam ve o zaman çayı bir kere daha sevdim. Gerçi genlerimizde çay var. Çaysız bir hayat yağmuru bağrına basmayan bir toprağa benzer. Çay bizim için Anadoludur, sevdadır, aşktır, şifadır, özgürlüktür, yaşamın diğer ismidir ve karanlıkta ışık saçıp yolumuzu aydınlatandır. Fikrim bu ama sizlerin fikri nasıl bilemem ama şunu söylemeliyim ki sizde çayı sevenlerdensiniz :)

Neyse asıl konumuza geçelim. Çayı çok sıcak içmemeye dikkat etmelisiniz aksi takdirde sağlığınıza zarar vermiş olacaksınız. Çayı çok sıcak içtiğiniz zaman yemek borusu kanserine yakalanma riskini artırmış olacaksınız. Çünkü sıcak çay yemek borusuna zarar verir ve orayı tahriş eder. Bilim adamlarına göre sıcak içecekleri soğuduktan sonra içmeliyiz. Yani çok soğukta değil çok sıcakta değil. Yemek borusu kanser riski artıranlar arasında sıcak içecekler, sigara, alkol, uyuşturucu ve bazı maddelerde ki mantar toksinleri yer alıyor. Yemek borusu kanserine tek bunlar sebep olmuyor. Çevresel faktörlerde kanser riskini artırıyor. 

Yemek borusu kanserinde genetik faktör etkisi fazla değildir. Bu kanser tipinde yaşanılan bölgenin etkisi çoktur. Özellikle Anadolu kısmında bu durum dikkat çekiyor.  Bunun için içeceğimiz içeceklere dikkat etmeliyiz özellikle çok sıcak olanlara. Soğumasını bekledikten sonra rahat bir şekilde içebilirsiniz. Yemek borusu kanseri geç kalındığında ölümcül olabiliyor. Kanser riskini azaltmak için bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. 

                                                                                     R.ALTUN

Daha Önce Yayınlanan Yazımız; 

Share:

0 yorum