Sivilce Nedir, Nasıl Oluşur

Sivilce

Sivilce
Yağ bezleri ile ilgili bir hastalık çeşididir. Toplulumuzda sıkça görülen bir durum olup ve oluşmaların da bir çok faktör rol oynar. Diğer ismi ise akne vulgaristir.   Sivilceler sadece ergin döneminde değil erişkin dönemlerde de çıkar.  Ergenlik döneminde hormonal etkenlerle yağ bezlerinin salgısındaki artışa bağlı olarak oluşan bir rahatsızlık durumudur. Fazla yağ bezi salgılanması sonucunda yağ bezinin kanala açılan kısımları tıkanır. Bunun sonucunda deride beyaz ve siyah noktalar oluşur. Bu kısımlarda bakteriler çoğalarak iltihabı bir durum oluşturur. Buda şişliklere, lezyon ve kitlelere sebep olur.

Sivilceler en fazla göğüste, boyun, yüzde ve sırtta çıkar. Sivilceleri oluşturan etkenler arasında genetik faktörler,stres ve kremler yer alır. Bunun için yüze sürülen kremlere dikkat etmek gerekir. Kullandığınız ilaçlara dikkat etmeniz gerekir. Doktorunuza danışarak bu ilaçlar ya da kremlerin kullanılması sizler için iyidir. Sivilceler uzun süre devam eden bir hastalıktır. Sabırlı olmak lazım, ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı ve doktor kontrolünde olunmalıdır. Kısacası sivilce tedavisi için bir dermatoloji bölümüne gidilmelidir. Ayrıca yüzünde sivilce çıkan insanların sivilceleriyle oynamamaları lazım çünkü yüzde iz bırakabilir. Unutmamanız gereken diğer bir nokta ise sivilce bulaşıcı değildir.

Sivilceler Nasıl Oluşur


Sivilceler Nasıl Oluşur
Yağ bezleri ile ilgili bir hastalıktır. Yağ bezlerinin cilde açılan kanalları tıkanması sonucu sivilceler oluşur. Yağ bezleri sebum denilen bir madde salgılarlar. Bu salgı yağ özellikleri taşınmasından dolayı cildi korur. Yağ bezleri vücudumuzdaki kıl köklerin içinde bulunur ve yüzeyine doğru salgılanır. Herhangi bir sebepten dolayı yağ bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılmadığından içer de birikir ve sivilcelerin oluşumuna neden olur. 

Köklerin tıkanması sonucunda içer de biriken sebumlar ve kıl köklerin yenilendiği zaman normalde ölmüş olan hücrelerin dışarı atılması gerekir ama atılmadığından dolayı içer de kalır. Sonra bu bölgeler bakteriler için iyi bir alan oluşturur. Bakteriler ''Propionibacterium Acne '' bu bölgelerde çoğalarak maddeler salgılarlar.  Bu maddeler ise kızarık, ödem ve ağrı gibi belirtilere neden olur. Zamanla kıl kökü içerisindeki basınç artar ve sivilce içeriği patlayarak cilde boşalır. Erkeklik hormonları kıl kökü içerisinde bulunan sebumların aşırı derece salgılanmasına sebep olur. Özellikle ergenlik döneminde daha da artar bu durum. Ergenlik çağındaki bayanlarda görülen hormonal değişiklikler sonucu sivilceler de artış gözlenir. Doğum kontrol hapı, gebelik, stres gibi faktörler hormonları etkileyerek sivilcelerin artmasına neden olur. Bu sorunlar 35 yaşlarına kadar sürer sonra azalır.

                                                                                                       Ramazan ALTUN

Bundan Önceki Yazımı Okumak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayabilirsiniz; 

Cilde İyi Gelen Bitkiler

Share:

0 yorum