Vitiligo Nedir Kimlerde Görülür

Vitiligo
Derimizde ki  renk oluşumu sağlayan yani pigment üreten melanosit hücrelerinin hasara uğraması sonucu Vitiligo hastalığı oluşur. Yeterli pigment üretilmemesi sonucu deride dağınık bir şekilde beyaz lekelerin oluşmasıdır. Bu lekelerin sınırları bellidir ve yayılma şekilleri farklıdır. Bazen geniş çapta bir beyazlık görülürken bazende küçük bir beyazlık görülür. İşte bu durumların hepsine Vitiligo denir.  En çok el, ayak ve yüzde görülür. 

Vitiligo en sık 20 yaşlarında görülür. Kadın ve erkeklerde sıklığı aynıdır. Bu hastalık koyu renkli kişilerde daha belirgindir. Kalıtsal faktörler hastalığın oluşmasında etkilidir. Ailesinde bu hastalık olan kişilerin %20 sinde vitiligo görülmüştür. 

Vitiligo Hatalığının Ortaya Çıkma Sebepleri; 
Hastalığının ortaya çıkmasını sebebi pigment üretilmemesidir. Çünkü pigmentler deriye renk verir. Bunu sağlayan da melanosit hücreleridir. Eğer bu hücreler bozulursa hastalık kaçınılmaz olur. Genetik bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması ve melanosit hücrelerin kendilerini yok etmesi gibi sebepler sonucunda melanosit hücreleri eksilebilir buda hastalığa neden olur. Bunların dışındaki bazı faktörler ise hastalığı daha çok şiddetli kılar; Stres, Güneş yanması ve bazı hastalıklar. 

Bu hastalığının belirtileri ise deride beyaz lekeler görülür. 

Vitiligo Tedavisi; 
Tedavinin amacı melanosit hücrelerinin çalıştırılmasıdır. Bunun içinde ilaçlar kullanılır. Lokal ultraviyole B ışın tedavisi de uygulanır. Bu ışın tedavisi ise lekelerin olduğu bölgelere uygulanır. Bu yöntemde bir kaç seans uygulanır. Krem ile de tedavi edilir. Dikkat etmek lazım bu tedavi yöntemine çünkü yan etkiler görülebilir.  Kozmetik yöntemler ile de lekeler kapatılabilir. Bunun dahilin de bilginin en doğru adresi doktorlarınız dır. Lütfen doktorlarınıza danışınız. 
                             
                                                                                                       Ramazan ALTUN


Daha Önceki Yazım Okumak İçin Aşağıdaki Linki Tıklaya Bilirsiniz;

Cilt Lekelerine İyi Gelen Bitkiler





Share:

0 yorum