Kas Yapan Besinler - ( Vücuduna Sahip Çık )



Bu gün ki yazımda kas yapan besinleri ele alacağım. Özellikle spor yapan biz erkekler düzgün kaslara sahip olmak isteriz. Bunun haricinde  bayanlarda kaslı erkekleri daha çok tercih ettikleri bir gerçektir.  Peki bu kaslar için sadece spor yeterli mi? Kas yapalım derken elimizdekinde de olmayalım. Hani bir söz vardır. Prince giderken evdeki bulgurdan olmayalım. Bu da ona benzer bir durum... Eğer doğru bir şekilde bakmasak vücudumuza, şekillendirelim derken olanı da kaybetmeyelim. Onun için vücudumuza doğru gelen besinler hangileri onları göreceğiz.

Şimdi spor yapan kişiler için aşağıdaki besinleri tüketilmesi kasları için çok doğrudur. Yoksa var olan kasları da kaybedecektir. Yani vücudu enerji kaybeder ve zayıflar.

 Bu besinleri spor yapan veya yapmayan herkes tarafından tüketilmelidir. Çünkü bin bir faydası var. Ancak çeşitli istisnalar hariç. Ben bura da besinleri spor yapanlar için açıkladım. Onun için kısa bilgiler verdim. Yoksa bu besinlerle ilgili bilgiler geniştir. 

Besinlerden bazıları şunlardır:  




1- Yumurta: 

Yapılan bir araştırma, kahvaltıda yumurta tüketmenin, vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu. Protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşır.

Besinler içerisinde en kaliteli proteine sahip gıdanın yumurta olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmıştır. Yumurta proteini, dışarıdan alınması gerekli olan ‘elzem amino asitleri’ yeterli ve dengeli miktarda içerir. Yumurta sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir. Bunun haricinde çinko, demir ve kalsiyumda içerir. Özellikle yumurtanın sarı kısmı çok önemlidir.




2- Tavuk: 

Protein açısından zengin olan tavuğun yaklaşık 120 gramı, günlük protein ihtiyacının yüzde 67.6'sını karşılar. 

Her türlü pişirme tekniğine uyan tavuklar önemli bir besin kaynağıdır. Kızartma, haşlama ve diğer tüm pişirme yönleriyle tavuk çok önemli bir besin değeri taşır. Ama bunun içinde doğru bir şekilde pişirilmeli yani orta sıcaklıklarda pişirilmelidir. 

Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşır. Beyaz et; biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdır. A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir. 


3- Mercimek ve Nohut: 


Mercimek:
Kan yapıcı ve süt artırıcıdır. En fazla demir içeren gıdalardandır. Ayrıca B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır. Protein miktarı da yüksektir. Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır. 
Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir. Kara biber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir. Besin açısından önemli baklagillerdir.

Nohut:
Vücudu kuvvetlendiren bir besindir. Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir, tamirini ve normal çalışmalarını sağlar. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir. Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar. Nohut günde en fazla 50 gram yenmelidir. Önemli baklagillerdir.



4- Pirinç:

Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori ile miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. 100 gr. kuru pirinç yaklaşık 360 kalori içerir. Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyom, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir. Pirincin besin değeri kabuğu alındığında azalır. Bu nedenle kepekli pirinç tercih edilmelidir. 

Vücut gelişimini destekler. Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Doyurucudur. Zihni Açar. Spor yapanlar tarafından mutlaka tüketilmelidir.

5- Patates: 

Kabuğuyla haşlanmış 100 gr. patatesin içerdiği besin değerleri şunlardır: 
93 kalori; 2,6 gr. protein; 21,2 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 65 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 4 mgr. sodyum; 503 mgr. potasyum; 23 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini; 0,1 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 1.7 mgr. B3 vitamini ve 20 mgr. C vitamini. 

Antioksidanlar yönünden çok zengin. Amerikan Tarım Dairesi'ne göre en yararlı 100 besinler arasında 17. sırada yer alıyor.  Besin değeri oldukça zengin olan patates spor yapanlar tarafından mutlaka tüketilmelidir. Halk arasında kartol olarak bilinen patates doğuda çok tüketilir. Ve sağlık için çok önemlidir.  Ayrıca kartolla onlarca yemekte yapılabilir.

6- Muz: 

Besin değerleri yüksek olan bir meyvedir. B6 vitamini, potasyum ve folik asit (B9 vitamini) bakımında çok zengin bir besin olan muzda B1, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri de bulunur. Kas yapımında oldukça destekleyici bir rol oynar.
7- Süt:
Süt, yoğurt, peynir gibi süt ve sütten üretilen ürünler protein açısından zengin besinlerdir. Kısacası süt ürünlerinden yapılan her şeyin besin değeri yüksek ve sağlık için çok önemlidirler. 


8- Badem:  Protein ve yağ açısından önemli bir kaynaktır. E vitamini içeriği vardır. Güçlü bir antioksidandır.

9- Brokoli: Ispanak, domates, mısır ve biberle birlikte salatanıza brokoli ekleyin. Bu sebze mineral ve lif kaynağıdır.

10- Egzersizler: Vücudunuzda kas oranını düzenlemek için en doğru olan spor ve dengeli beslenmedir. Spor yaptıktan önce ve sonra da kendinize dikkat etmeniz ve doğru besinler tüketmeniz gerekir. Özellikle hemen besinleri tüketip spor yapmak çok yanlıştır. En az 90 dk geçtikten sonra spora başlanmalıdır.

11- Balık, Bal, Pekmez, Zencefil, Dut pekmezi, Meyve, Sebze ve binlerce besin doğal olarak sizleri korur ve sağlıklı bir yaşam sunar.

Sağlıklı ve Uzun ömürler diliyorum.  


Share:

0 yorum