FELÇ ( İNME )


Felç, beyni besleyen damarların tıkanması veya kanaması sonucunda beyinde bu damarın beslediği yerde hasar oluşması sonucu oluşan bir hastalık tablosudur. Ve bu şekilde beynin kan akımı bozulmaktadır ( Kan pıhtısının oluşması v,s ). Bu nedenle beyni besleyen kısma oksijen ve diğer besin maddeleri gitmez. Beynin bu bölgesi vücut kontrolünü etkiler ve bunun sonucunda vücudu kontrol etme işlevini yitirir. Buna bağlı olarak vücudun etkilenme şekli farklı da olabilir. Vücut kontrolü sağlayan bölgelerin hasara uğraması ve sinir hücrelerinin ölmesi ile yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde bozukluklar oraya çıkar.



Vücuttaki tüm hücreler düzenli ve sürekli olarak oksijene ihtiyaç duyar. Eğer düzenli kan akışı gerçekleşmezse, oksijenin gitmediği hücreler işlevlerini kaybedip ölürler. Önce hassas olan hücreler etkilenir.  Böylece beynin önemli yerinde rol oynayan dokuların zedelenmesi sonucu vücutta işlev bozukluklarına neden olur. Sinir hücrelerinin hasar görmesi sebebiyle ortaya çıkan bunların yanı sıra şunları da etkiler.

  • Hareket 
  • Konuşma
  • Bilinç Durumu
  • Koordinasyon
  • Görme 
  • Hissetme
Şu an Dünya da yaygın olan bir hastalık ve ölümlere sebep olmaktadır. En fazla sakatlıklar bırakan hastalıklar arasındadır. Peki bu kadar önemli olan bir rahatsızlığın belirtileri nelerdir. Şimdi belirtilerine bakalım.
      


         Felç ( İnme ) Belirtileri

  •  Vücudun bir yarısında yüzde, kolda veya bacakta meydana gelen ani hareketsizlik ve hissizlik
  • Tek bir gözün  körlüğü, çift görmesi veya gözlerinin kaybetmesi
  • Konuşmada zorlanma
  • Konuşulanları anlamakta zorlanma
  • Aniden şiddetli bir şekilde başlayan baş ağrısı
  • Açıklanamayan baş dönmesi, ayakta duramama ve düşme
  •    Travmaya bağlı olmaksızın ani gelişen bilinç kaybı
İnmenin oluşmasına neden olan başka sebeplerde vardır. Bunlardan başlıcaları  yüksek tansiyon, aşırı kilo (şişman), sigara, kolestrol, şeker hastalığı, uzun süre güneşte kalma ve fazla yemek yemede risk olarak sayılabilir. Sigara kullanan biri aynı zaman yüksek tansiyon hastası ise ve egzersiz yapmıyorsa, felç oluşma riski daha da fazladır. Bunun için riski azaltmanın yolu bu saydıklarıma dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda yüksek tansiyona dikkat edilerek inmeyi yüzde elli azaltılabilir. Bunun için yapmanız gereken tuzdan uzak durmak ve fazla kilolardan kurtulmak. 


Düzenli Egzersiz, fazla kiloları verme, ruhsal haline dikkat etme, sağlıklı beslenme, kolestrola dikkat etme gibi şeyler yapılarak inmenin oluşmasını azaltabiliriz ya da önüne geçebiliriz. 


TEDAVİSİ 

Kesin tıbbi bir tedavisi vardır diyemeyiz ama acil bir şekilde müdahale edilerek önüne geçilebilir. Eğer felç oluştuğu anda bir kaç dakika ya da en kötü ihtimalle bir kaç saat için de müdahale edilirse tedavi imkanı vardır. Ne kadar zaman geçerse o zaman tedavi etmekte zorlaşır. 

Beyinde kan dolaşımı bozukluğuna bağlı olarak nörolojik belirtiler geliştiği zaman hiç gecikilmeden acil tedavi uygulanmalıdır. Beyin dokusu dolaşım bozukluğu oluştuğu zaman dayanma gücü azalır ve giderekte hasar görür bunun için birkaç dakika ile sınırlıdır.

Amaç kalbin kanı atım gücünü ve kan basıncını düzenleyerek beynin kan akımının normale dönmesini sağlamaktır. Damar tıkanıklığına bağlı olarak harabiyeti aza indirmek için kan akışkanlığını arttırıcı bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun içinde hastanın kısa sürede hastaneye yetiştirilmesi lazım ve hemen tedaviye başlanmalıdır. Damar açıcı tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra felç için çeşitli testlere başvurulur.

Beyninde kan dolaşım bozukluğuna bağlı nörolojik ilaç tedavisi dışında fizik tedavi çok yararlı ve olabildiğince başlanmalıdır. Bu hastalıktan korunmak için genellikle kan pıhtılaşmasını engelleyen, kan akışkanlıkları artıran ilaçlar kullanılmaktadır. Cerrahi yöntemlerle bazı damar hastalıkları tedavi edilerek inmenin oluşmasını engellenebilir.

                                                                    28.12.2013

Share:

0 yorum