Obezite Kanseri Diyabeti de Getiriyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, sistemik ve metabolik hastalık obezitenin sadece şişmanlık olmadığını, diyabeti, hipertansiyonu, kardiyovasküler, kas iskelet sistemi hastalıkları ve kanseri beraberinde getirdiğini söyledi.

SAÜ Sağlık Yüksekokulunca Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çağın Hastalığı Obozite Sempozyumu"nda konuşan Altınkaynak, obezitenin enerjinin harcanmaması ve depolanmasıyla vücuttaki yağ kitlesinin artması olarak bilindiğini anlattı.

Altınkaynak, karbonhidrat ve enerji yükü fazla gıdaların tercih edilmesi ve fiziksel aktivitelerin azalmasıyla ortaya çıkan obezitenin gün geçtikçe arttığını, önemli bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, dünyada 2000 yıllarında 1,1 milyar kişinin aşırı kilolu, 400 milyon kişinin obez olduğunun düşünüldüğünü, 2015 yılında ise aşırı kiloluların 2,3 milyara, obezlerin de 700 milyona çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Türkiye'de Diyabet ve Bozulmuş Glukoz Toleransı Prevelansı 2 (TURDEP) çalışmalarına göre toplumda obezitenin yüzde 32 civarında olduğunu belirten Altınkaynak, TURDEP 1 çalışmalarına göre bu oranın yüzde 44 artış gösterdiğine dikkati çekti.

Altınkaynak, dünyada en fazla obezin ABD'de, en azının da Japonya'da olduğunu belirterek, "ABD'deki 2-19 yaş grubu çocuğun yüzde 16,3'ü obez. Ülkemizde de son çalışmalara göre;
HABERİN DEVAMI İÇİN aşağıdaki linktedir. ( Telif Hakkı için Kaynak Göstermek zorundayım )

Share:

0 yorum