Aids ile Yaşam ve HIV Pozitif

Başkalarını ve Kendinizi Korumak


HIV enfeksiyonunu başkalarına nasıl bulaştırabileceğinizi ve nasıl bulaştıramayacağınızı çok iyi öğrenmek zorundasınız.


Kendinizi tamamen sağlıklı hissetseniz bile HIV’i başkalarına bulaştırabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle, viral yükünüz ne olursa olsun, her tür cinsel ilişkide mutlaka prezervatif (kondom) kullanın. Bu hem virüsü eşinize bulaştırmanızı engelleyecek, hem de sizi, cinsel yolla bulaşan başka hastalıklardan koruyacaktır.Partnerinizin de HIV pozitif olması durumunda bile mutlaka kondom kullanılmalıdır. Çünkü sizin taşıdığınız virüsün tipi ile partnerinizin taşıdığı tip farklı olabilir.Bu durumda, korunmadığınız takdirde, yeni bir virüs türünü sizin edinmeniz veya partnerinize bulaştırmanız söz konusu olabilir. Yeni virüs tipinin dirençli olması durumunda, kullandığınız ilaçlar etkisiz kalabilir veya kullanabileceğiniz ilaç seçenekleri kısıtlanabilir.Gebe kadınlarda HIV, doğumdan önce, doğum sırasında ve doğumdan sonra emzirme ile bebeğe bulaşabilir.



HIV, tokalaşma, öpüşme, sarılma, aynı ortamda bulunma, beraber çalışma, aynı kaptan yeme, içme, giysilerin ortak kullanımı, sivrisinek ve böcek sokmaları, aynı tuvaleti kullanma vb. gibi sosyal hayattaki ilişkiler ile bulaşmamaktadır.


Enfeksiyonlardan Korunma:



Günlük aktivitelerimizi sürdürürken, farkında olmadan çevremizde bulunan birçok mikropla temas ederiz. Bunların hastalık oluşturmasını önlemenin başlıca kuralı temizlik ve kişisel hijyene dikkat etmektir.


El yıkama: Nezle ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın en etkin yolu düzenli el yıkamadır. Grip–nezle benzeri hastalığı olan kişilerden uzak durun, salgılarıyla bulaşmış eşyalara dokunmaktan kaçının. Ellerinizi yıkamadan, ağız ve burnunuza temas etmekten ve yemek yemekten kaçının. El yıkarken sıvı sabun tercih edin, en az 20 saniye süreyle ellerinizi, tüm yüzeylerini ovuşturarak yıkayın. Ortak havluları kullanma yerine ellerinizi havada kurutun ya da kâğıt havlu kullanın.


Temizlik: Evinizde temel hijyen kurallarına uyum ve ortamın havalandırılması çok önemlidir. Mutfakta ve diğer ortamlarda yiyecek kırıntıları böcek oluşmasını kolaylaştırır.Tuvalet, banyo gibi ıslak bölgelerin nemli kalması, sıvı birikintileri, mantar oluşumuna neden olur. Evinizin yer döşemelerinin ve mobilyalarının kolay temizlenebilen, toz barındırmayan bir malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. Temizlik için normal ev temizlik malzemeleri dışında özel malzemeler kullanmanıza gerek yoktur. Yaşadığınız/çalıştığınız ortamların iyi havalandırılmış olması gerekir. Bir diğer önemli nokta da kişisel hijyen ve temizliğinize dikkat etmenizdir. Cildinizin temiz, gerekiyorsa bir nemlendirici ile nemlendirilmiş olması, açık yara ve kesiklerin steril malzemelerle kapatılmış olması hem sizin hem başkalarının sağlığı açısından önemlidir.


HIV/AIDS ve Cinsel Yaşam



Seks, herkes gibi sizin de yaşamınızın bir parçasıdır. HIV pozitif tanısı almış olmak, cinsel hayatınızın bittiği anlamında düşünülmemelidir. Yeni tanı almış olan kişiler çoğunlukla cinsel hayatlarının bittiğini düşünür ya da sekse olan ilgilerini yitirirler ya da bir kısmı tanı almaya tepki olarak çok sayıda cinsel ilişkiye girebilir. HIV/AIDS ile ilgili bilgi edindikçe, riskli ve risksiz cinsel davranışları öğrendikçe cinsel hayatınızı tekrar nasıl normale döndürebileceğinizi siz de göreceksiniz. Bu konuda adım atmadan önce, doktorunuzla ve psikoterapistinizle cinsel yaşamınız hakkında konuşmalı, eğer riskli bir davranışınız varsa bunu nasıl değiştireceğiniz üzerine odaklanabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, hem sizin hem de partnerinizin iyiliği için hayatınızda seksle ilgili bir denge kurabilmektir.


Cinsel ilişki sırasında HIV'in geçişi



Cinsel ilişki sırasında HIV geçişi olması için kan veya cinsel sıvının diğer partnere geçmesi gerekmektedir. Cinsel sıvılar; orgazm öncesinde orgazm sırasında ve sonrasında penis ve vajinadan gelen tüm sıvılar olarak düşünülmelidir. HIV geçişinin söz konusu olması için enfekte olmuş sıvının başka birinin vücudunun içine girmesi gerekir.


HIV enfeksiyonu olmadan HIV geçişi mümkün değildir. Siz ve partneriniz HIV ile enfekte değilseniz , risk yoktur. Ancak saptanamayan viral yük miktarı HIV enfeksiyonu yok demek değildir. Enfekte kan veya cinsel sıvı ile temas söz konusu değilse risk yoktur. Enfeksiyondan söz edebilmek için HIV'in vücuda girmesi gerekir.


Aşağıda güvenli ve güvensiz cinsel davranışlar hakkında bilgileri ve kendinizi ve partnerlerinizi korumak için sıralanan önerileri bulabilirsiniz. HIV hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursanız HIV riskini azaltabileceğinizi unutmayın.


Güvenli olmayan cinsel davranış



Güvenli olmayan cinsel davranış HIV in geçişi için büyük risk oluşturur. En büyük risk, kan veya cinsel sıvıların mukoza yapıda olan rektum, vajina, ağız, burun ve penis ucu ile temasıyla mümkündür. Mukoza yapısındaki bu bölgeler daha hassastır, daha kolay zarar görebilir ve HIV’in vücuda girmesine neden olur.


Korunmasız vajinal ya da anal birleşme son derece risk taşıyan, güvenli olmayan davranışların başında gelmektedir. Aynı şekilde vajinal enfeksiyonu veya adet kanaması olan kadınla korunmasız oral seks, ağızda semen tutulması, cinsel oyuncakların dezenfekte edilmeden paylaşılması da güvenli olmayan cinsel davranışlardır.


Araya Engel Koyun



Kan ve cinsel sıvı geçişini engelleyici bariyer kullanın. Geçişi engellemek için en sıklıkla kullanılan malzeme erkeklerin kullandığı "prezervatif"lerdir. Yeni ve henüz yaygınlaşmamış bir yöntem olmakla beraber vajina içine yerleştirilebilen "kadın kondomları" da mevcuttur.


Kaynak:http://www.aidsvehiv.com/aidsle-yasam-hiv-pozitif.htm





Share:

0 yorum