AIDS

AIDS Nedir:
AIDS Acquired Immuno Deficiency Syndrome kelimelerinin kısaltması olarak ortaya çıkmıştır. Türkçe çevirisi: Edinilmiş Yetersiz Bağışıklık Sistemi Sendromu olarak çevrilmiştir.

İlk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir grup homoseksüel erkekte ve Haiti’den gelen göçmenlerde ender rastlanan Pnömocystitis carinii jiroveci pnömonisi (PCP) ve Kaposi sarkomu (KS) vakalarının tespit edilmesi ile AIDS hastalığı tanımlanmıştır. Bu infeksiyonlar tedaviye iyi cevap vermemekte ve hastalık ölümle sonuçlanmaktaydı. Araştırmacılar bu hastalığın daha önce literatürde rastlanmayan yeni bir hastalık olduğu konusunda birleşerek bu yeni hastalığa AIDS adını vermişlerdir. 1983 yılında AIDS’e neden olan virüs HIV (Human Immunodeficiency Virus, İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü) izole edilmiş olup, bu virüs vücudun savunma gücünü zayıflatmakta, yıkmakta ve normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığından tedavi edilememektedir. 

HIV, bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok etmekte ve bireyi çeşitli hastalıklara karşı korunmasız hale getirmektedir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşaması olup, bu süreçte çeşitli enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanmaktadır. HIV virüsünü taşıyan kişiye HIV pozitif denmektedir. Kavram bütünlüğü sağlaması açısından yaygın olarak HIV/AIDS birleşik terimi kullanılmaktadır.

HIV virüsü kana bulaştıktan sonra uzun yıllar belirti vermeyebilir ve kişi kendini iyi hissedebilir. HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre birkaç yıl, hatta bazen daha uzun süre sonra ortaya çıkar. Bazı vakalarda, HIV pozitif bir kimsenin 8 ila 10 yıl AIDS'e yakalanmadığı görülmüştür.

HIV infeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı demeden herkesi 
etkileyebilen, henüz virüsün vücuttan atılmasını sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır.

HIV Tanısına Yardımcı Testler 

1. HIV PCR (viral DNA/RNA) : Şüpheli ilişkiden 9-11 günden sonra yaptırılması önerilmektedir.
2. p24 antijen testi: Şüpheli ilişkiden 3 hafta-3 aylık dönem arasında yaptırılması önerilmektedir.
3. ELISA (Anti-HIV) testi: Şüpheli ilişkiden 3-6 aydan sonra yaptırılması önerilmektedir. 



                         TÜRKİYE’DE HIV/AIDS VAKALARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI 

                                    


                       

Kaynak: http://www.hatam.hacettepe.edu.tr/veriler_Haziran_2013.pdf
              http://www.aidsvehiv.com/aids_nedir.htm
              http://www.hatam.hacettepe.edu.tr/Epid_web_10.pdf

Share:

0 yorum