Polip

Polip nedir?

Sindirim sistemi, solunum sistemi, kadın üreme sistemi, yüzey epitelinden menşeli olan iyi huylu tümörler. Bunlar her zaman hakiki tümör özelliğinde değildirler. İltihabi, allerjik hadiseler veya uzun süreli tahriş sonucunda ortaya çıkabilirler. Dış görünüş olarak saplı veya sapsız birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar büyüklükte (çapta) olabilen şişliklerdir. En sık, burun, gırtlak mide, kalın barsak, rahim içi ve rahim boynunda görülürler. Birden çok olmalarına polipozis denirpolip
Burun polipleri, hakiki tümörler olmayıp, iltihabi ve allerjik hadiseler neticesinde teşekkül ederler. Üzerleri solunum sistemi epiteliyle örtülüdür. Ebatları ufaktır. Gırtlak polipleri, düğün, yuvarlak, saplı veya sapsız, bir santimetre çapından küçük poliplerdir. Umumiyetle üzerleri ülserleşmiştir. Gırtlak polipleri sesini çok kullananlarda daha sık görülür. Bunun tedavisi polibin cerrahi olarak tabanıyla birlikte çıkarılmasıdır.
Sindirim sistemi polipleri genellikle normal mukoza yapısındadır. Çok sayıda olmaları ve sapsız olmaları tehlike işaretidir. Mide polipleri, daha çok ince barsak mukozası ile örtülüdür. Genellikle birden fazladırlar ve mide kanseriyle birlikte olmaları sıktır. Kalın barsak polipleri, daha ziyade ailevidir, çok sayıda ve sapsız olmaları ile tanınırlar. Ailevi polipozis denilen ve kalın barsağın poliplerle kaplı olduğu hastalıkta, kalın barsak kanseri gelişme şansı çok yüksektir. Bu poliplerin beraberinde başka sistemlerin tümörleri de olabilir.
Bir santimetreden daha büyük sindirim sistemi polipleri cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Ailevi, polipoziste kanserleşme oranı çok yüksek olduğu için, kalın barsağın hepsi çıkarılır ve ince barsak, karın duvarına ağızlaştırılır. Gerek üst sindirim sistemine ait gerekse kalın barsaklara ait bir veya birkaç polip (bilhassa sapsız olanları) batın ameliyatı yapılmaksızın endoskopi cihazlarıyla içerden yapılan müdahaleler vasıtasıyla alınabilir. (Endoskopik polipektomi). Bu gibi durumlarda polipektomiyi takiben belli periyodlar ile endoskopik kontroller yapılır.
Rahim içi ve rahim boynu polipleri daha büyük çaplarda olabilir. Üzerleri tahriş sonucunda ülserleşir ve iltihabi hadiseler gelişir. Akıntılar ve adetler arası kanamalara yol açar. Rahim içindekiler kazınarak (kürtaj ile), rahim boyundakiler ise cerrahi olarak sapından kesilmek suretiyle çıkarılır.


Kaynak: http://polip.nedir.com/#ixzz2qKEGmEw3

             Derlenme

Share:

0 yorum