AFT


AFT; Alm. Aphtein (f. pl.), Fr. Aphte (m.), İng. Aphtha; Aphtousfever. Sebebi tam olarak bilinmeyen, ancak bir virüsten dolayı ortaya çıktığı veya bağışıklık sisteminin bozukluğuyla ilgili olduğu sanılan, ağızda, dudaklarda ve dil sathında küçük ülserler (doku harabiyetleri) ile seyreden bir hastalıktır. Çok ağırır, gülmeyi, konuşmayı ve çiğnemeyi zorlaştırır. Toplumda görülme sıklığı %20 ile %40 arasındadır. Bayanlarda daha sık görülür. Bunun dışında daha çok ergenlik dönemlerinde görülebilir. Yani yaş ilerledikçe daha az görülmeye başlar. Belirli bir yaş sınırlaması yoktur herhangi bir dönemde kişinin hayatını etkileyen bir durumdur. 

AFT'ye tam olarak neyin neden olduğunu bilinmemektedir. Aft; yanak ısırma, dudak yeme veya ağız içinde oluşan açık yaralar, gıdalara karşı hassasiyet, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı diş macunları gibi nedenlerden dolayı oluşmakla birlikte bunlardan farklı durumlarda neden olabilir. Aft bulaşıcı bir hastalık değildir. Kaygı, stres ve bazı ilaçlarda ağız içinde yaraların oluşmalarına sebep olabilir. 


AFT NEDENLERİ

  • STRES; Bir çok rahatsızlığa sebep olan stres Aft hastalığına da sebep olur. Özellikle hanımlarda adet öncesi dönemlerde görülen gerginlik aft oluşumu hızlandırır.
  • YİYECEKLER;  Sizde biliyorsunuz ki dengeli beslenme ve sağlıklı yiyecekler sağlık için çok önemlidir. Bazı yiyecekler örneğin acı biberler, limon, turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran faktörler arasındadır. 
  • VİTAMİN EKSİKLİĞİ; Özellikle B12 vitamini ve C vitamini eksikliklerinde ortaya çıkar. Bunun yanında demir eksikliğinden de olabilir. 
  • DİŞ MACUNU; Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan "sodyum lauryl sulhate" ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.
  • SİSTEMİK HASTALIKLAR: Özellikle Behcet Hastalığı, çölyak hastalığı ve AIDS gibi bazı bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarla birlikte  tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
  • TRAVMA; Yanak ,dil, dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi , fazlaca sert diş fırçalama  aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
  • Bunların dışında Sigara, puro çiğneme, kırık diş, adet dönemi ve zayıf bağışıklık aft oluşmasına neden olabilirler.

AFT TEDAVİSİ 

Oluşmasını engellemek için kesin bir tedavi yoktur.  Hiç bir şey yapmadan 7 ile 11 gün gibi sürelerde kendiliğinden geçebilir. Ağız bakımları için kullandığınız ürünleri değiştirebilirsiniz. Bunun dışında eğer yaralar geçmiyorsa doktora başvurmanıza yarar vardır.  Yaranın iyileşme süresini kısaltmak ve ağrıyı azaltmak için birtakım yollara başvurulabilir. Bunlar da :

-  Sıcak,  asidik ve tahrip edici gıdalardan kaçınılması
-  Aft üzerine orabase gibi ağız içi ilaçlar uygulanması
-  Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla günde üç kez gargara yapılması
-  Chlorhexadine gargaralar kullanılması şeklinde olabilir.
- Ağır kesici kullanılması
- Merhemler kullanılabilir. 

Bu Yaralardan Korunmak İçin Ne Yapmalı?
  • Diş fırçalanmasına dikkat edilmelidir. Çok sert olmamalıdır. 
  • Mukoza tabakasına dikkat edilmelidir.
  • Stresinize dikkat etmelisiniz.
  • Yemek ve sakız çiğnerken konuşmamalısınız çünkü her an dilinizi ve yanağınız ısırabilir siniz.
  • Vitamin ve minarelere dikkat ediniz. Eksik mi değil mi diye

Kaynak; Notlardan derlenme

Share:

0 yorum