HEPATİT D


HEPATİT D

Hepatit D virüsünün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Hepatit D virüsü çoğalması için Hepatit B virüsüne ihtiyaç duyar. Bunun için kişi tek başına direk Hepatit D'ye tutulmaz. Hepatit D enfeksiyonu kronik bir Hepatit B enfeksiyonunu belirgin biçimde ağırlaştırarak karaciğer kanseri oluşması riskini arttırmaktadır.


HEPATİT D NASIL BULAŞIR

  • Anneden bebeğe geçme olasılığı çok nadir olarak görülür.
  • Kan yoluyla
  • Damardan uyuşturucu kullananlarda
  • Diğer yollar ise Hepatit B'ye benzerler.
HEPATİT D'NİN BELİRTİLERİ

Tek başına oluşan Hepatit B belirtilerine benzer. Hafif, grip benzeri belirtiler baş gösterebilir, açık renkli dışkı, koyu renkli idrar, ateş ya da gözlerde ve/veya ciltte sararma görülebilir. Kronik enfeksiyonlarda ise etkilenen kişiler siroz ya da karaciğer kanseri geliştirinceye kadar belirti göstermezler. En sık görülen belirti ise halsizliktir.

Hepatit D'nin Tanısı

Hepatit B tanısı olan bir hastada Anti HDV antikor pozitifliği ve HDV-RNA pozitifliği ile tanı konur...

Kimler Risk Altında
Hepatit B bulaşmış insanlar. Korunmasız cinsel ilişkide bulunan insanlar, kan ve kan ürünleriyle temasta bulunan sağlık sektörü çalışanları, anneleri enfekte olan yeni doğmuş bebekler, uyuşturucu madde bağımlıları için bulaşma tehlikesi mevcuttur.

Hepatit D'nin Tedavisi
Bir interferon tedavisiyle tedavi edilebilir. Her ne kadar bu tedavi çoğu kez hastalığın tamamen iyileşmesini sağlamazsa da virüslerin çoğalmasını önemli ölçüde engelleyebilir. Başarılı olma olasılığı bazen az olabilir.

Hepatit D'den Korunma
Hepatit B'ye karşı başarılı aşılanmış kişilere hepatit D'de bulaşmaz. Çünkü Hepatit B'den korunan kişiler Hepatit D'dende korunmuş olur. Güvenli cinsel ilişkiler, tıraş bıçağı, diş fırçası v.b kullanımlarına dikkat edilmelidir. 

Share:

0 yorum