Lipom


Lipom vücudun herhangi bir bölgesinde yağ dokusunda oluşan iyi huylu kitledir. Özellikle bilinmesi gereken şu Lipom çoğu zaman iyi huylu bir tümördur. Yani çoğu iyi huylu olup herhangi bir tehlikesi yoktur. Genellikle ağrısız ve yumuşak kıvamda olur. İltihaplı yağ bezleri daha büyük sorunlara neden olur. Çünkü bunlar serttirler ve ağrılara neden olur. 

Lipomlar deri ile kas arasında oluşan yumuşak, ağrısız, yuvarlak ve yavaş büyüyen iyi huylu şişliklerdir. Her yaşta ortaya çıkabilir, sıklıkla 20 ile 40 yaş arasında daha sık görülür.  Lipomlara neden olabilecek kesin bir bulgu yoktur. Öylece vücudumuzun herhangi bir bölgesinde çıkar. 


Lipom Belirtileri 

  • Eklem bölgelerinde, kas içinde ve kalpte bulunabilir
  • Organ boşluklarında ,akciğer yakın bölgelerde
  • Bazı bölgelerde oluştuğu zamanda sizler göremesiniz. Ancak hastaneden yapılan testler ile tespit edebilirsiniz. 
  • En önemlisi bunlar gözlendiği durumda direk doktorunuza başvurunuz. Çünkü iyi huylu oldukları kadar bazen ters etkide yapabilirler. 
Lipom Tanısı; 
Tanısı elle muayene ile konur. Genellikle deri altında sert ve hareket edemiyorsa ayrıca ağrılara neden oluyorsa direk doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz bu lipom da örnek alarak inceler. 

Lipom Tedavisi 
Kesin tedavisi cerrahi müdahaledir. Çünkü kötü huylu lipomlar kesip çıkartılmalıdır. Aksi takdirde yenide oluşabilirler. Çoğu zaman lipomlara tedavi gerekmez, bunlarda iyi huylu olanlardır.  

Sağlığın en doğru adresi doktorlarınızdır. Lütfen doktorsuz bir şey yapmayanız. Sağlıkı ve mutlu bir hayat diliyorum sizlere. 

Kaynak; Notlardan derlenme ( R.ALTUN )



Share:

0 yorum