Hayatımızdaki Migren Sorunu
Migren |
Migren Hastalığının Belirtileri
Bazı durumlarda belirtiler kişinin migren olup olmadığını gösterir. Bunlar;
- Kabızlık, ishal
- Yorgunluk
- Işık ve sesten rahatsız olma
- Kaslarda ağrı
- Esneme, su toplanması
- Soluk beniz
Migren Hastalığının Nedenleri
Migren hastalığı tetikleyen bazı sebepler vardır. Tek bir faktör migreni tetiklemeyebilir. Tetikleyen sebepler şunlardır;
- Aşırı uykusuzluk ya da aşırı uyku
- Stres
- Adet, hormonal değişiklikler
- Baş ve boyunda ağrı
- Hava değişimi
- Yeterince yemek yememek
Migren Belirtileri |
Migren hastalığın görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır. Bunun sebebi ise hormonal değişikliklerdir. Migren genellikle ergenlikte veya 20'li yaşlarda ortaya çıkar ancak nadiren çocuklarda da migren vakalarına rastlanır. Eğer migren 50 yaşından sonra ortaya çıktıysa bir beyin rahatsızlığı ile bağlantılı olabilir. Vakaların yaklaşık yarısında migren kalıtımsaldır. Migren hastalarında, beynin, bazı görsel veya işitsel uyarıcılara verilen elektriksel tepkileri bastırmakta zorlandığı, bu nedenle hastanın hiper heyecanlı nörofizyolojik tepkilere sahip olduğu düşünülür. Migren nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beyin kan damarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir....
Migren Hastalığının Tedavisi:
Migren tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan ilaçlar migreni tedavi etmez. Atak sıklığını azaltabilir ve ağrı sırasında kullanılanlar ise atağın daha kolay atlatılmasını sağlayabilir.
Migren Hastalığı |
Migren ataklarının sıklığı ve şiddeti, bazı kalsiyum kanal blokerleri ve Beta blokerler ile engellenmeye ve azaltılmaya çalışılmıştır. Öte yandan migren hastaları için özellikle atak sırasındaki -ağrı dahil- semptomları en aza indiren çok sayıda ve diğer ağrı kesicilere oranla yüksek bedelli ilaçlar bulunmaktadır.
Öte yandan bir takım anti-depresan ilaçlar, merkezi sinir sistemini düzene sokabildiği için migren tedavisinde de kullanılmaktadır. Aşağıda bulunan nöral terapi, alternatif ve migren tedavisidir, aynı benzerde migren için akapunktur tedavileri de mevcuttur.
Nöral terapi yaklaşımı migrene tamamen farklı bir bakıştır. Almanya çıkışlı, batı tıbbı içinde bilim dalı olarak yer alan nöral terapi, hastalıkların çıkış noktası yani etyolojisi ile ilgilenir. Bu yaklaşımda migren sadece baş ağrısı olmaktan çıkar otonom sinir sisteminin çalışmasının aksaması (disfonksiyonu) olarak değerlendirilir. Disfonksiyona neden olan bozukluklar hastanın öyküsünden tespit edilir ve düzeltilir. Bu duruma geçirilmiş ameliyatlar, özellikle tonsillit vb çocukluk enfeksiyonları, diş tedavileri neden olabilir. Nöral terapi sonrası migrende etkin ve kalıcı tedavi sağlanır. Bu tedavi yaklaşımı özellikle ilaç tedavisine cevap alamamış hastalarda başarı ile çözüm sağlamaktadır.
Kaynak; Vikipedi ve diğer internetteki bilgilerden derlenme yapılmıştır. ( R.ALTUN )
Tags:
Hastalıklar
migren
migren hastalığının nedenleri
migren nedir
migren tedavisi
migrenin belirtileri
migrenin sebepleri
0 yorum