BEL AĞRISI
Ayakta durmayı zorlaştırılan, vücut hareketleri kısıtlayan ve yürümeyi zorlaştıran bir çeşit rahatsızlık durumudur. Ülkemizde yaygın bir şekilde görülür. Ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu ağrılar yüzünde insanlar günlük işlerini yapmakta zorlanırlar. Bunun için tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Bel Ağrısı İçin İlk Yardım
Bel ağrısı genellikle bir hastalık veya spesifik bir yaralanma ile ilişkili olmayan, sık rastlanan bir semptomdur. Bir haftadan uzun süren bel ağrısı ataklarının büyük bir kısmı bir ay içinde kendi kendine azalır.
Bel ağrısını iyileştirmek için şu seçenekleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
• Rahatsızlığın ilk 24-48 saati içinde ağrıyan bölgeye 5-10 dakika süreyle soğuk kompres uygulaması (havluya sarılmış bir buz torbası) yapabilirsiniz.
• Eğer ağrı birkaç gün içinde iyileşmiyorsa ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
• Hareket etmeye devam edin ancak belinizi koruyun. Ani dönüşlerden veya bükülme hareketlerinden kaçının Olabildiği kadar yatak istirahatinden kaçının.
• Yardım isteyin. Eğer ağrı 1 hafta sonrasında hala yoğunluğunu kaybetmemişse bir ortopedi veya fizik tedavi uzmanından randevu almalısınız.
• Eğer ağrı 4-6 hafta içinde tolere edilir bir düzeye kadar azalmadıysa doktorunuzdan bir randevu alın.
Yatak İstirahati
Eğer ağrınız cok ciddi düzeyde ise doktorunuz sizden kısa bir süre yatak istirahati isteyebilir. Bununla beraber bu istirahat 2-3 günü geçmemelidir. Bundan daha uzun sürecek bir yatak istirahati rahatlamanızı sağlayamadığı gibi daha zararlı bile olabilir. 5 günden uzun süren bir yatak istirahati kas gücünde azalmaya yol açar ki bu da ağrının süresini uzatır ve iyileşmeyi geciktirir. Eğer kas fonksiyonu kötüleşirse ağrı kronik hale gelebilir.
Eğer yatmanız gerektiğini hissediyorsanız, yürümek belinizin ağrımasına neden olsa bile birkaç saat arayla kalkıp yürümelisiniz. Normal faaliyetlere dönüş sırasında birtakım rahatsızlıklar hissetmek sık rastlanan bir durumdur. Bu rahatsızlık kendi kendinizi daha incitmek anlamına gelmemelidir.
Bel Ağrısı Sırasında Egzersiz
• Kısa yürüyüşler yapın,
• Esneme ve gerilme egzersizleri yapın,
• Kondüsyon bisikleti kullanın
• Yüzün
Egzersize kolaydan başlayıp giderek zorlaştırmak veya süreyi başta kısa tutup sonradan kademeli olarak uzatmak esastır. En başta semptomlar biraz daha kötüleşebilir veya aktif hale gelebilir. Genellikle bu kötüleşme kaygı yaratacak bir nitelikte olmaz. Bununla beraber eğer ağrı şiddetliise bir doktora başvurulmalıdır. Normal aktivitelerinize geri döndüğünüz zaman doktorunuz size ek aerobik egzersizler veya bel egzersizleri önerebilir.
Bel Ağrısını Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli?
• Rahat giysiler, alçak topuklu ayakkabılar tercih edin.
• Eğer gerekli ise ayakkabınıza yerleştirecek tabanlık gibi özel aparatlarla yürüyüşünüzü değerlendirme ve düzeltme fikrini gözden geçirin.
• Çalışma alanınızın sizin için uygun yükseklikte olduğundan emin olun.
• Hafifçe geriye yatan, sağlam bir bel desteği olan bir sandalye seçin.
• Eğer uzun zaman oturarak çalışmak zorundaysanız ayaklarınızı döşeme üzerinde veya düşük bir yükseklikte (hangisi rahat ise) dinlendirin.
• Eğer uzun süre ayakta çalışmak zorundaysanız bir ayağınızı düşük bir yükseklikte dinlendirin.
• Eğer uzun mesafe araç kullanmak zorundaysanız belinizin arka kısmına küçük bir yastık veya rulo yapılmış bir havlu koyun, bu arada sık sık mola vermeli, birkaç dakikalık yürüyüşler yapmalısınız.
• Eğer uyku probleminiz varsa dizlerinizin altına bir yastık koyarak sırtüstü veya dizlerinizi büküp arasına bir yastık koyarak yan yatın.
Uyku Sırasında Bel Ağrısını Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Uyku sırasında bel ağrısını önlemek için tok ancak sert olması gerekmeyen bir yatak kullanmalısınız. Yan tarafınıza dönük uyurken dizleriniz hafifçe bükülmüş olmalıdır; bu pozisyon belinize ve sırtınıza en az düzeyde yük getirir. Dizleriniz arasındaki bir yastık bu yükü daha da azaltır. Eğer sırtüstü yatmayı tercih ediyorsanız dizlerinizin altına bir yastık koyabilirsiniz. Yüzüstü yatmak omurganızı doğal olmayan bir pozisyona sokacağı için sabah oluşacak bir bel ağrısına davetiye çıkaracaktır. Bazı kişiler yattıkları zemini sert bir hale getirecek destekler kullanırlar, bazıları ise vücut ağırlığını diğer yataklardan çok daha eşit biçimde dağıtan su yatağını tercih etmektedirler. Ana kural kendinizi en rahat hissettiğiniz yatağın seçimidir.
Bel Ağrısı İçin Ne Zaman Tıbbi Yardım Almak Gerekir?
Bel ağrısı genellikle çok şiddetlidir ancak işin iyi tarafı bel ağrısının kaynağının pek çok kişide tıbbi açıdan çok tehlikeli olmaması, problemin genellikle kemik ve eklemlerden kaynaklanmasıdır.
Hafif bir bel ağrısı yakınması olan kişilerin pek çoğunun derhal bir tıp uzmanına başvurmaları gerekmeyebilir. Semptomlar herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
• Eğer semptomlar gerçekten ciddi ise,
• Ağrı günlük aktivitelerinizi yapmayı engelliyor ise
• Ağrı birkaç gün içinde azalmıyor veya kendiliğinden geçmiyor ise bir uzman yardımından yararlanmak gerekir.
Bel Ağrısına İlişkin Risk Grubu
- Enfeksiyon hastalıkları
- 30 yaş üstündekiler
- Kanser hastaları
- Şakar ve tansiyon hastaları
- Sigara tiryakileri
- Ağır iş yapanlar
- Sürekli stres altında olanlar
- Hamileler veya yeni anne olanlar.
PAYLAŞIM SADECE BİLGİ AMAÇLIDIR. LÜTFEN DOKTORUNUZA DANIŞINIZ.
Kaynak; Dr. Mehmet Öz'ün realage.com.tr sitesinde verdiği bilgilerden faydalanarak bel ağrısından kurtulmak için yapabileceklerimizi biraraya getirdik.
http://www.pudra.com/saglikli-yasam/hastaliklar/bel-agrisi-nasil-gecer-3139.htm
Notlardan derlenme ( R.ALTUN )
Tags:
bel ağrısı
bel ağrısı nedir
bel ağrısı önlemek için nelere dikkat etmeliyiz
bel ağrısı tedavisi
bel ağrısında risk grubu
bel egzersizleri
0 yorum