BOĞAZ AĞRISI
Boğaz Ağrısı; Toz, burun tıkanıklığı, diş eti iltihabı, sigara içmek gibi nedenlerden kaynaklanır. Boğaz ağrısı, birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İltihaplar, boğaz ağrısının en sık sebepleridir ve bunlar bulaşıcıdırlar. İltihaplar, çoğunlukla virüs (soğuk algınlığı, enfeksiyöz mononükleaz) veya bakteriler (strep, mikoplazma) tarafından oluşturulurlar. Bakteriler ile virüsler arasındaki en önemli fark, bakterilerin antibiyotik ile tedavi edilebilmesi, virüslerin tedavi edilememesidir.Virüsler çoğu soğuk algınlığının sebebidir.
Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni virüstür ve genellikle bir hafta içinde kendi kendilerine geçerler.
BOĞAZ AĞRISININ NEDENLERİ;
1- Virüsler; Çoğu soğuk algınlığının sebebi virüslerdir. Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı ile beraber bulunduğunda muhtemel sebep, bilinen yüzlerce virüsten bir tanesidir. Çok bulaşıcıdırlar ve özellikle kışın salgın yaparlar. Vücut, kendi yaptığı mücadele ile bu hastalıktan yaklaşık bir hafta içerisinde kurtulur.
Kızamık, suçiçeği, boğmaca gibi virüslerin yol açtığı hastalıklara da boğaz ağrısı eşlik eder. Bir haftadan fazla süren bir virüs enfeksiyonu da,’enfeksiyöz mononükleoz’ dur. Bu virüs, lenf bezlerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme görülür. Bazen boğaz ağrısı solumayı bile zorlaştırır , karaciğeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir. Altı hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizliğe yol açabilir. Bu hastalık daha çok ergenlik çağında ağırdır.
2- Bakteriler; ’Strep’ iltihabı, ‘ streptococcus’diye isimlendirilen bakteri ailesinden kaynaklanır. İltihap, kalp kapakçıklarını ( romatizmal ateş ) ve böbreği (nefrit) etkileyebilir. Bu tür mikroplar, aynı zamanda kızıl, bademcik iltihabı, zatürre, sinüzit ve kulak iltihaplarına da sebep olabilirler.
Bademcik , dilin arka kısmına gelen, boğazın her iki tarafında bulunan lenf dokusu kitlesine verilen isimdir. Bazı durumlarda, bu dokular mikrop barındırabilir. En tehlikeli boğaz iltihabı, boğazın girişinde bulunan ‘epiglot’ denilen yapının iltihaplanmasıdır. Yutmanın çok ağrılı olduğu, ağızdan salya aktığı ve solumanın zorlaştığı durumlarda şüphelenilir.
3-Alerji : Saman nezlesi ve alerjisi olanlar, burun akıntısı, hapşırık, geniz akıntısı , burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinin olduğu sıra boğaz ağrısı da hissederler. Burunu rahatsız eden, aynı ciçek tozu ve küfler, boğazı da rahatsız edebilirler.
Kedi ve köpeğe alerjisi olanlar, bu tür hayvanlarla birlikte oldukları zaman boğaz ağrısından şikayetçi olabilirler. Ev tozu da sık alerji sebeplerindendir ve özellikle kışın ısınmanın etkisiyle kuru havada rahatsızlık yaratırlar.
4- İrritasyon : Kışın, evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisiyle, bilhassa sabahları artmış olarak hissedilen boğaz ağrısı olabilir. Bu odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile önlenebilir . Burun tıkanıklığı sebebi ile sürekli ağzından nefes alan insanlarda da boğaz kuruluğu ve ağrı görülebilir. Burun muayenesi ve gerekli tedavisi gerekir.
Sabahları olan boğaz ağrısının bir sebebi de asitli mide muhtevasının boğaza kaçmasıdır. Yatağınızın başını on beş , yirmi santimetre daha yukarıda tutmanız faydalı olur. Yatmadan önce birkaç saat bir şey yememeniz gerekir. Mide asidine iyi gelen ilaçlar faydalı olabilir. Bunlar yardımcı olmazsa, hekime başvurmalısınız.
Endüstriyel hava kirliliği ve havadaki kimyasal maddelere alerjik kimseler, buna tahammül edemezler. Diğer tahriş eden maddeler alkol ve baharatlı yiyeceklerdir.
5- Tümörler : Boğaz , dil ve nefes borusunun tümörleri her zaman olmasa da çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı ile ilgilidir. Bazen kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü böyle bir tümörün belirtisi olabilir.
Bunların dışında sigara, kimyasal tahriş ediciler, bağışıklıkta düşüş, enfeksiyonlar gibi nedenlerde boğaz ağrısına neden olabilir. Boğaz ağrısına mikroplar en büyük sebepler arasındadır. Yediğinize içtiğinize dikkat etmelisiniz. Boğaz ağrısı genellikle uzun süre devam eder.
Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir ve Nasıl Önlem Alınır
- Hafif ağır kesiciler kullanılabilir.
- Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
- Sıvı alımı arttırabilirsiniz
- Eğer hava kuru ise evinizi nemlendirin.
- Kirliliğin yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca kapalı mekanlarda kalın.
- Bal ve limon kullanın
- Sessinizi dinlendirin
- Boğaz kapsülü veya sert bir şeker emin
- Soğuk ve sıcak içeceklere dikkat edilmelidir. Çünkü ne çok soğuk ne de çok sıcak boğaz için iyidir.
- Boğazı tahrip edecek şeylerden uzak durunuz.
Aşağıdaki Durumlarda Doktorunuza Başvurabilirsiniz;
- Ağrıların çok şiddetli olduğu durumlarda
- Nefes almada güçlük
- Eklem ağrısı
- Kulak ağrısı
- Döküntü
- Ateş
- Boyunda şişlik
- Uzun süren ses kısıklığı
- Tükürük ve balgamda kan
- Gözlerde içe göçme
- Yutkunmada ve nefes almada zorluk
Antibiyotik kullanabilirsiniz ama doktor tavsiyesinde aksi takdirde daha çok zarar verir.
Kaynaklar;
- İnternet ortamındaki bilgilerden derlenme yapılmıştır.
-www.bogazagrisi.gen.tr,
-Op. Dr. Yusuf CAN (www.doktorsitesi.com/soru/bogaz-agrisi/898661)
- vikipedia'dan yararlanılmıştır.
- vikipedia'dan yararlanılmıştır.
- Kendim R.ALTUN
Tags:
antibiyotik kullanımı
boğaz ağrısı
boğaz ağrısı nedenleri
boğaz enfeksiyonu
boğaz iltihabı
boğaz tahrişi
faranjit
öksürük
Sağlık
sinüzit
yüksek ateş
0 yorum