KURDEŞEN HASTALIĞI
Kurdeşen Hastalığı vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen kabarık, kaşıntı ve kızarık döküntülerdir. Alerjik deri döküntüsü olarak bilinen bu hastalık çocuklarda belirgin halde halde görülmektedir. Ülkemizde sık rastlanan bir hastalıktır.
Hastalık kırmızı lekelerle kendini belli eder ve kaşımak zorunda kalırsın. İki farklı türü vardır. Bunlar; Akut ve kroniktir. Kısa süreli alerji ise akuttur. Eğer alerji uzun süre devam ederse buda kroniktir.Kurdeşen hastalığının diğer bir ismi ise urtiker'dir.
Kurdeşen Hastalığının Sebepleri
- Isırgan otunun deriye temas etmesi
- Böcek ısırmaları
- Evcil hayvanlar
- Deniz mahsulleri
- Bazı ilaçlar
- Derinin sıcak ve soğuya karşı
- Çarpma tazyiki
- Polenler tozlar ve buharların solunum yoluyla alınması,
- Kan nakli,
- Serum ve aşılar,
- Bazı kimyevi maddeler,
- Kanser hücrelerinin parçalanma ürünleri,
- İltihap yuvaları,
- Mide-barsak bozuklukları,
- Mantarlar ve özellikle tenya
Meydana geliş mekanizmasında; derideki bazı özel hücrelerden histamin, bradikinin, seratonin gibi maddelerin salınıp, mahalli ödem gelişmesi yatmaktadır. Döküntülerin rengi açık sarı, açık kırmızı veya alacalı olabilir. Kaşıntı ve yanma yanında hafif ateş müşahade edilebilir. Nadiren döküntüler ağız, dil ve gırtlakta da yerleşerek ses kısıklığına, nefes darlığına ve hatta ölüme bile yol açabilirler.
Kurdeşen Hastalığının Tedavisi
Tedavi aşamasında doktor ilaç ve merhem kullanımı önermektedir. Kurdeşeni meydana getiren sebebi bulup ortadan kaldırmaktır. Kurdeşenli hastaya kuvvetli müshil verilerek barsaklar boşaltılır. Ses kısıklığı olan durumlarda adrenalin kullanılır. Diğer durumlarda antihistaminler verilir, döküntüler için de kaşıntı giderici losyon veya solüsyonlar tavsiye edilir. Ağır durumlarda kortizonlu iğneler kullanılır. Hastalık tam olarak yok olmaz belli bir süre sonra dikkat edilme yine alerji ortaya çıkabilir.
Bunun için bu hastalığa karşı önlemek almakta yarar vardır. Örneğin beslenme şekli, bazı şeyleri aşırı tüketmemelisiniz.
Kaynak; İnternet ortamındaki bilgilerden derlenme yapılmıştır. En doğru adres Doktorlarınızdır.
( R.ALTUN )
Tags:
kurdeşen
kurdeşen hastalığı
kurdeşen hastalığı nedir
kurdeşen hastalığın belirtileri
kurdeşen hastalığın sebepleri
kurdeşen hastalığın tedavisi
urtiker
urtiker nedir
0 yorum