Ekzama



Ekzama deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik nedenli cilt rahatsızlığıdır. Toplumda yani halk arasında deride oluşan döküntüler bu döküntüler de alerji ve iltihaplanma sonucu oluşur. İltihapla birlikte şişlikte meydana gelir ve o bölge ateş gibi yakıcı olur. 

Ekzama'nın Belirtileri

  • Kaşıntı yapması
  • Hafif şişlik bulunması
  • Hararet vermesi
  • Kabarcıklar
  • İltihaplanma
Egzama yayıldığı bölgelere göre her türlü olabilir. Bunlardan biri gerçek egzama vücudun farklı bölgelerinde ve ayaklarda tırnakların bozulmasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır. Yuvası simetrik şeklinde yayılmaktadır.  Kızarıklık, kabarcıklar şeklinde olur.

Okoloranevaya egzama, yuvası simetrik şekilde el ve ayakların üst kısımlarında kırmızı mor renkte, iltihaplanma ve kabuklanma şeklinde oluşur. 

Disgidrotik egzama genelde avuç içlerinde, ayak topuklarında ve parmakların yan taraflarında oluşmaktadır. Bu bölgelerde şişkinlik, kızarıklık, kabarcıklar, çıkın ve iltihaplanma oluşmaktadır.

Seboreynaya Egzama  genelde kafada saçların arasında, alında, göğüste, kulak ve koltuk altlarında oluşmaktadır. Kızarıklık, çatlaklar ve şişkinlik şeklindedir.

Tedavisi; 

Döküntü ve egzama oluştuğu zaman direk tedaviye başvurulmalıdır. Çünkü ilaçlarla tedavi edilebilir. Merhem, kopres ve yerel yöntemler uygulanır.  Kızarıklık ve kabarcıklar olduğu zaman pudra, merhem, macun; keskin iltihaplanmalarda buruk karışımından pamuksuz kompres, kronik egzamalarda sıcak yerel banyolar, sıcak kompresler, iltihap toplayan merhemler ve ultrafiole ışıkları kullanılmaktadır. Ayrıca ıslatmak ve suyla yıkamak yasaktır. Çevresel faktörlere karşı korunmalıdır. 


En doğru adres doktorlarınızdır. Doktorsuz bir şey yapmayınız lütfen. Bu paylaşım sadece bilgilendirmek amaçlıdır. 

Kaynak; Notlarda derlenme ( R.ALTUN )


Share:

0 yorum