MEYVELERDEN GELEN SAĞLIK


 MEYVELERDEN GELEN SAĞLIK
Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içeren kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol bol tüketilebilir.
Karpuz: İçerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu görülmüştür. Yazın tüketimi yararlıdır.
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Barsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı o kadar yüksektir.
Domates: Karotenoidlerden özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, serviks, mesane, deri kanser riskini azalttığı bildirilmektedir. Antioksidan öğeler, tekli oksijenin oluşmasını önleyerek ya da oluştuktan sonra bağlayarak etkinlik gösterir. 
Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir
Çilek: Bol miltarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.
Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir. Pektin içeriği yüksektir.
Portakal: C Vitamini, potasyum, folik asit, bioflavin içerir, Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların engellenmesinde, damarların güçlenmesinde, öksürüğün azalmasında, safra salgılarının artmasında rol oynar.
Muz: Potasyum, folik asit, karbonhidrat, C vitamini içerir. Daire (ishal) tüketildiğinde barsak hareketlerini yavaşlatıcı etkisi vardır. Kalbe ve kas sistemine olumlu etkileri vardır. Yorgunluğun azaltılmasında etkindir.
Greyfurt: Karbonhidrat, potasyum, A vitamini, Folik asit ve C vitamini içeriği yüksektir
Soğuk algınlığına iyi gelir
Elma: Karbonhidrat, yüksek lif, potasyum, pektin içeriği yüksektir
Cilt sağlığı açısından tüketimi önerilir
Kolesterolü ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
Kaynak; http://www.dogabilimleridernegi.org/k03.html 
Zamanında Doğa Bilimleri Derneğinden izin alınmıştı. Bilimcell Dergimiz için.

Share:

0 yorum