SAÇKIRAN

Saçkıran mantarların sebep olduğu bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla bakteri ve mantarlara karşı korumayacak duruma gelmesine denir. Erkeklerde saç ve sakallarda oluşurken, bayanlarda ise saçlarda oluşur. 
Saçkıran hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak saçkıran hastalığına sahip kişilerin tarakları ve şapkası kullanmakla bulaşır. Saç kaybı tıp dilinde Alopesi denir. Alopesi areatada ise saçlarda aniden yuvarlak saçsız alanlar oluşturacak şekilde dökülme olmasıdır. Zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Saçkıran hastalığının tıptaki ismi alopesi areatada dır. 

Saçkıran Hatalığının Nedenleri

  • Bağışıklık sistemin zayıf olması
  • Genler
  • Stres
Saçkıran Hastalığının Belirtileri
  • Alopesi areata belirgin bir rahatsızlık vermediği için, genellikle berberler tarafından saptanır.
  • Saçlar aniden dökülür ve dökülen yerde genişleme olur. 
  • Saçkıran olan bölgede sarımsı cilt lekeleri de meydana gelebilir. 
Saçkıran hastalığı eğer kısa sürede tedavi edilmezse kelliğe sebep olabilir. Bunun için belirtiler olduğu zaman direk doktora başvurulmalıdır. 

Saçkıran Tedavisi

Saçkıran, tedavi yöntemleri sayesinde çözümü olan bir cilt hastalığıdır. Saçkıranı tedavi edebilmek adına ilk olarak saçkırana sebep olan enfeksiyon yapıcı mantarları yok etmek şarttır. Bu da genellikle mantar ilaçları olarak bilinen toz, tablet veya krem şeklinde olan ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Bahsedilen ilaç türleri genellikle topikal uygulama adı verilen, hastalık olan bölgeye sürülerek uygulanmaktadır.  Griseofulvin adı verilen tablet, en sık kullanılan ve tercih edilen tedavi ilacıdır. Saçkıran iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Minoxidil içeren ve düzenli bir şekilde kullanılan spreyler de bölgeye uygulanır ve saç kıran tedavisinde etkilidir. Diğer taraftan bazı bitkisel tedaviler de saçkıran vakalarına iyi gelmektedir. Ancak bu çözümler kesinlikle ilaç tedavisi kadar etkili değildir...
Saçkıranla Baş Etmek İçin
Saçkıran nedeniyle dökülen saçları dert etmeyip yani depresyon v.s yerine bu psikolojiye karşı mucadele edin. Peruk, Eşarp, Şapka ve kozmetik gibi şeylerden faydalanabilirsiniz.  Bu hastalıktan dolayı sevilmeyeceğinizi, beğenilmeyeceğinizi düşünmeyin. Hastalık hakkında bilgi toplayın, diğer kişilerle iletişim kurun ve bir danışmana danışınız. 

Kaynak; İnternet ortamındaki bilgilerden derlenme yapılmıştır. ( R.ALTUN )


Share:

0 yorum