Nefes Darlığı


Nefes darlığı her yaşta insanın karşılaştığı bir durumdur. Solunumda hoşa gitmeyen ve kişiyi rahatsız eden, soluk alamama veya göğüste sıkışma olarak tanımlanır. Bu rahatsızlık ilk kendini belirtiği anda direk doktora başvurulmalıdır. Çünkü çok önemli bir rahatsızlıktır. 

Nefes darlığı;  akciğer kanseri, astım ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların habercisi olabilir.  Nefes darlığının vücutta değişik organ sistemlerinde meydana gelen birçok bozukluk tarafından oluşuyor. İnsanların sık karşılaştığı fakat önemsemediği bu durum, genellikle vücudun alarmıdır.  Kişinin nefes almakta zorlanma, akciğerlerin dolduramaması ve nefeslerin yetmemesi gibi durumlar en sık görülen şikayetlerdir. 

Nefes darlığı herhangi bir işle uğraşırken, istirahat ederken ya da gece yatarken ortaya çıkabilir. Nefes darlığının en sık görüldüğü hastalık Koah'dır. Bu durum en sık sigara kullanılanlarda görülür. 

Nefes darlığı pek önemsenmeyen bir durum gibi görünse de çok önemli bir rahatsızlıktır. Çünkü tehlikeli durumlara sebep olabilir. Hayati tehlike arz edebilecek hastalıkları meydana getirir. Bunun için göz ardı edilmemesi gerekir. 

Nefes darlığının sebepleri; Aşırı fiziksel aktiviteler, solunum ve dolaşım sistemlerindeki bozukluklar, astım, bronşit, zatürree, akciğer kanseri, kansızlık, şişmanlık, kalp hastalıkları diğer nefes darlığı sebeplerindendir. 

Nefes Darlığının Tedavisi; İlk önce nefes darlığının sebepleri araştırılır. Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve tedavi önemlidir. Fiziksel muayene, EKG ve çeşitli testler yapılabilir. Sebebine bağlı olarak testler ve daha sonra tedavisine gidilir. 

Kaynak; İnternetteki bilgilerden derlenme yapılmıştır. ( R.ALTUN ). 

Share:

0 yorum