BİLİM ADAMLARI ELLERİMİZ İÇİN NE DİYOR


BİLİM ADAMLARI ELLERİMİZ İÇİN NE DİYOR 

Çay bardağını karıştırırken, yazı yazarken veya sayfayı çevirirken çok ilginç bir teknoloji kullanırsınız: Elleriniz!
Eğer kendi elinizin yapısını siz dikkatlice incelerseniz, su içmekten yazı yazmaya, kapı açmaktan saçınızı taramaya kadar sayısız fonksiyonu yerine getiren bu teknolojik yapıyı genel hatlarıyla görebilirsiniz. 27 kemik ve bunlara yön veren teknolojik bir kas ve sinir sistemiyle insan elinin canlılar dünyasında bir eşi daha yoktur.
El, bu teknolojiyi irili ufaklı birçok kasa ve tendona borçludur. Bu kaslar aynı zamanda son derece dayanıklıdırlar. Yapılan araştırmalarda normal bir insanın hayatı boyunca elini en az 25 milyon kez açıp kapadığı tespit edilmiştir. Bu, herhangi bir aletin kıramayacağı bir rekordur. Amerikan Tıp Birliği'nin yayınlanan aylık dergisinde insan elinin sahip olduğu özellikler şöyle açıklanmıştır:
'Eğer en zeki bilim adamları beyinlerini birleştirseler yine de kavrama ve hassas yönlendirme bakımından insan elinden daha teknolojik ve daha güçlü bir araç yapamazlar. Mühendislik açısından ele bakıldığında, kemik, kas, tendon, yağ ve son derece hassas liflerden oluşan ve binlerce işi düzgün olarak yapan çok teknolojik bir araç ile karşılaşırız.' 

Kaynak; http://www.dogabilimleridernegi.org/e09.html


Share:

0 yorum